Vi lager din nye
  Webside sammen

Gode løsninger for små og mellomstore bedrifter

webside bygges til din bedrift

Dere trenger ny webside

Har bedriften resursene til å lage webside alene?

Selv enkle websider tar mer tid å lage, drifte og vedlikeholde enn de fleste kan dedikere ressurser til. Kravene til hva som er en teknisk god webside og tilhørende informasjon er i konstant endring. Derfor bør websiden jevnlig justeres. Denne oppgaven blir ofte undervurdert, og kan resultere i en webside som ikke lenger er relevant for kunden. eksempelvis har mange i dag en fin webside med god informasjon, men som fungerer dårlig på mobiltelefon. Røffe 60-80% av besøkende i dag består av telefonbrukere, og de må ha en god opplevelse. 

Det er stor sannsynlighet for at potensielle kunders første møte med deres bedrift skjer via websiden, og det er den som vil danne førsteinntrykket av dere. Hadde du hatt en et slitt inngangsparti med en ødelagt dør, ville du ikke fått noen til å fikse det? 

PGmedia ønsker å inngå et samarbeid med små og mellomstore bedrifter, der du ikke bare får en webside, men også en partner som skal hjelpe deg med å alltid se best mulig ut på nett.

Sette bort jobben med å lage webside eller ta den selv?

Hvordan vil arbeidsflyten se ut?

Velger dere å lage webside i samarbeid med PGmedia, vil arbeidsflyten bli meget enkel. I et møte blir vi bli enige om hva som skal være av informasjon på websiden, og hva slags media som skal benyttes. Alt av bilder, video, tegninger og tekster dere har vil kunne hjelpe med å sette deres preg på siden. Med andre ord er dere med på å være kreative, uten å måtte gjøre jobben. Når siden er ferdig er PGmedia fortsatt med dere, og sørger for at siden ikke blir utdatert.

Å lage en hjemmeside selv klarer de fleste med nok tid. Det er mye å sette seg inn i om siden skal bli bra, og være trygg for fremtidige krav. Bildet under skisserer vi hvilke temaer dere må jobbe med. Dere vil få en innføring i alle punktene på denne siden. 

Du vil lage ny hjemmeside selv

Hvor skal man starte for å lage en webside

Om dere er fast bestemt på å lage websiden selv vil nå elementene i flytdiagrammet over beskrives. , PGmedia å få dere på rett spor. Vi ønsker å være din partner, og som et bevis deler vi informasjonen under.

Hvor dan lager man en ny webside

Hva skal websiden hete?

Navnet på en webside kalles domenenavn, hvor mye tid du skal legge inn for å finne ditt domenenavn må ikke undervurderes, da det er en stor prosess å bytte til noe annet senere. Navnet som nå blir valgt, skal du forhåpentligvis leve med i veldig mange år.

Flere selskaper velger navn kun basert på bedriften navn, og det trenger ikke å være dum ide, men det er viktig og forstå konsekvensene av de valgene du kan ta. Les punktene under nøye da de kan hjelpe deg med å unngå mange vanlige feil som mange gjør. 

I dag er det er mange nye domenenavnutvidelser tilgjengelig, fra den opprinnelige .no /.com og til nisje -utvidelser som .oi, .media og til og med .blog. Vi anbefaler alltid å velge et .com eller .no -domenenavn.
Etter vår mening kan nyere domenetillegg som .ninja, .pizza og andre få virksomheten din til å virke mindre pålitelig. Du får ikke mange sjanser til å bygge tillit på internett, benytt alle muligheter du har.

.com-domener og .no-domener er de mest minneverdige. Mange brukere, spesielt de som ikke er så teknisk kunnskapsrike, skriver automatisk “.com” eller “.no” på slutten av hvert domene uten å tenke på det.

Hvis nettstedet ditt er noe som knut.foto, og brukerne dine ved et uhell skriver inn knut.foto.no, så vil de ende opp på en annen side enn din.

Det er smart å unngå den risikoen ved å holde seg til .com eller .no.

Et søkeord er hva en potensiell kunde ville søkt etter for å finne deg, din vare eller produkt på internett.
Søkeord kan spiller en meget viktig rolle i et domene. Ved å bruke søkeord i domenenavnet ditt, forteller du søkemotorene og søkeren  hva nettstedet ditt handler om. Sammen med kvalitetsinnhold og god brukeropplevelse kan søkeord i domenet ditt hjelpe deg med å rangere høyere på Google og andre søkemonitorer. Som igjen fører til mer gratis trafikk inn på siden.   

Det kan være vanskelig å finne et godt domene med søkeord du tenker på som ikke er tatt.
Du må være kreativ og kombinere søkeordene dine med andre ord for å få domenet ditt til å skille seg ut.

Ikke lag for lange domenenavn. Det er bedre å ha et domenenavn som er kort og minneverdig. Vi anbefaler at du holder domenenavnet under 15 tegn. Lengre domener er vanskeligere for brukerne å huske. For ikke å nevne, vil brukerne også være mer utsatt for å skrive inn skrivefeil med lengre domenenavn, som igjen kan føre til tap av trafikk. Derfor er det en god idé å holde domenenavnet kort.

Du bør enkelt kunne dele domenenavnet ditt når du snakker og skriver. Du vet aldri når du blir bedt om adressen til din hjemmeside.Hvis du planlegger å bruke domenenavnet ditt til å opprette en profesjonell e -postadresse for virksomheten, bør det definitivt være lett å forstå og stave for alle.

Sidens domenenavn må være unikt, slik at du kan skille deg ut i lesernes sinn. Det er smart å undersøke andre websider i din nisje for å finne ut hvilke domenenavn de bruker.
Du vil ikke ved et uhell bruke et varemerke eller bli anklaget for å ha kopiert en annen.
Du kan også velge et domenenavn som er mer merkbart.
Merkbare domenenavn er unike, fengende og minneverdige. For eksempel er “Amazon.com” et mye bedre merkenavn enn “BuyBooksOnline.com.”

Lag aldri et domenenavn med bindestreker. Delte navn er utsatt for skrivefeil. Hvis du velger et domenenavn med bindestreker fordi domenet du ønsker, allerede er tatt, vil brukerne sannsynligvis ende opp på konkurrentens nettsted hvis de glemmer å skrive inn bindestrek.

Har du utenlandske kunder? Er ikke sikkert de vet hva bindestrek heter på engelsk, og det blir da vrient å forklare de om adressen.

Det er en god idé å unngå domener med gjentakende bokstaver, fordi det øker sjansene skrivefeil. For eksempel vil et domene som Pressssse.no være mer utsatt for skrivefeil og resultere i tapt trafikk.
Mange har også problemer med dobbel bokstav, men kan av og til ikke unngås. 

Det er smart å velge et domenenavn som er relatert til din bransje / nisje for å gi brukerne en ide om hva nettstedet ditt handler om. Samtidig som du bør passe på å ikke bli or spesifikk. 
For eksempel kan en blomster-blogger velge et domenenavn som orchidblog.com, og det er ikke direkte feil om bloggen handler om noe annet enn orkideer, men det kan virke litt misvisende. 
Derfor er det viktig å velge et fleksibelt domenenavn fra starten.

Før du registrerer et domenenavn, må du finne ut om det allerede er en registrert virksomhet som bruker samme navn.
Du kan utføre et varemerksøk for å se om det allerede er et lignende eller eksakt navn som er varemerket.

Du kan også utføre et Google -søk og se om navnet er tilgjengelig og på populære sosiale medier som Twitter, Facebook, Instagram, etc. Et lignende eller matchende navn ville ikke bare forårsake forvirring, men det kan også ha alvorlige juridiske konsekvenser som kan koste deg mye penger.

Test om domenenavnet du tenker på er ledig.
Verktøyet tester kun for “.no” og “.com” domener.

Hvem skal hoste websiden deres?

Hvor siden din fysisk blir plassert har sammenheng med hvilket selskap dere velger å ha websiden hos.
Det finnes utallige forskjellige web-hosting tjenester og selskaper der ute og det det kan være vanskelig å velge det som passer dere best. Listen under inneholder punkter som er viktige å gjøre seg opp en mening rundt, før dere tar valget.

Dette valget vil kunne påvirke senere kostnader, sikkerhet og ikke minst hastighet på deres webside, så det er viktig å velge rett leverandør. 

 

Det er mange utenlandske aktører som kan gi deg meget billige web-hosting tjenester.

Problemet er at du ikke aner hvor websiden deres kommer til å ligge, havner den i USA må alle forespørsler på websiden sendes til USA og tilbake. Dette tar mye mer tid og vil påvirke hastigheten negativt kontra å ha websiden i Oslo.

Google vekter hastighet på hjemmesider veldig høyt. Om din side fungerer trengt i landet du ønsker å kapre nye kunder, så vil det bli vanskeligere å få til nettopp dette.

Dette punktet er vel egentlig det viktigste. Ingenting fungerer hele tiden, og om dere skal lage websiden selv, eller får problemer med den så er det godt å ha noen å lene seg på. Alt for mange selskaper innenfor dette segmentet hjelper ikke kundene sine, så mitt råd er dette: “kontakt selskapet du vurderer å bruke, still de konkrete tekniske spørsmål for å se hvor villige de er til å hjelpe”. Er veldig dumt å finne ut at de ikke ønsker å hjelpe etter tjenesten er kjøpt og betalt. 

Mange som tilbyr web-hosting tilbyr også epost-tjenester, men hva koster det? 
Hvor mange epost adresser kan du maksimum ha?
Tilbyr de bare web-mail, og er det mulig å koble den til Outlook?  

Har du lagt merke til den lille lukkede hengelåsen i starten av adressen til denne siden ? Det betyr at denne siden er trygg noe som både nettleseren din og søkemonitorer som Google foretrekker. For å få til dette må siden ha ett SSL sertifikat. 
Ikke alle tilbyr dette og for de fleste blir det et tillegg i pris. 

Om uhellet er ute og deres webside blir ødelagt av en feiltagelse gjort av byrået som har siden deres, dere selv eller at den blir hacket, noe som skjer oftere enn man skal tro. Så er det godt å vite at det er mulig å gjenopprette siden. Vi anbefaler at tjenesten du benytter skal ta backup hver dag, og holde på historikk i 30 dager.  

De fleste webhostingselskaper setter månedlige trafikkgrenser. Det betyr i praksis at selskapet som har siden deres vil kreve inn ekstra avgifter om dere får mange for mange besøkende på en måned. Dette i seg selv er ikke et problem, men dere kan risikere at de slutter å vise nettstedet deres før avgiftene er betalt. 

Anbefaler dere å sjekke hvordan policy selskapet har rundt overforbruk / for mye trafikk. 

Velg riktig verktøy din webside

Det finnes mange forskjellige løsninger for å designe og lage en webside, og vi kan for enkelthets skyld dele de inn i tre hovedtyper. 
Om du har en liten eller mellomstor bedrift så kommer PGmedia til å anbefale  publiseringsverktøy. Så om du kun ønsker å lese om hva vi anbefaler hopp gjerne rett dit. 

Hvilke av disse som er rett for deg, kommer an på tid, ambisjoner og lommeboken. Grensen mellom disse tre gruppene kan også være litt vage utfra hvilken veg du ender opp med å gå.

Sidebygger vs publiseringsverktøy for å lage ny webside

Hvilket verktøy er rett for deg

Kode hele websiden

Det beste resultatet uten å tenke på kostnader eller tid får man ved å kode websiden fra bunnen av. Oppgaven er for vanskelig for de fleste så et selskap med spisskompetanse må leies inn.  Dette medfører gjerne så store kostnader at PGmedia ser det som irrelevant for små og mellomstore bedrifter. Det kan vurderes om det veldig spesielle funksjoner websiden må kunne utføre som andre verktøyer ikke får til.  Ofte må selskapet som koder siden også gjøre endringer for dere, derfor mister dere muligheten å endre innholdet selv og endringer vil derfor koste dere mer penger og tid. 

kode websiden selv

Sidebyggere

Sidebyggere er veldig i vinden da de er lette å bruke, og koste lite. Det er nettopp derfor mange benytter disse for å lage enkle websider. Ønsker du bare å få ut noe informasjon, som en digital portefølje, eller et skriv så kan dette være rett valg for deg.
Problemet er at disse kan være vanskelige å optimalisere for google. Du må bruke ferdige moduler de har laget, og derfor kan det hende siden ikke kommer til å se ut eller fungere helt som du ønsker. PGmedia mener dette er et godt valg for privatpersoner og blogger, men at selskaper burde velge noe mer avansert. 

Dumt om dere må starte på nytt pga manglende funksjoner.

Publiseringsverktøy

Dette er helt klart den beste løsningen for små og mellomstore bedrifter. Et publiseringsverktøy er et rammeverk for å administrere din webside. Med dette verktøyet kan du administrere hele websiden og lett gjøre endringer i tekst og utseende på en raks og effektiv måte. Enkelt forklart er dette en sidebygger med lagt mer fleksibilitet, det er den perfekte miks mellom de to andre alternativene du har lest om. Det er en litt større læringskurve en en enkel sidebygger da du må lære deg rammeverktøyet for å administrere siden, men når dette er gjort vil du kunne lage veldig profesjonelle sider på en enklere måte en å kode. 

Trenger du funksjonalitet som ikke kommer ferdig med publiseringsvirksomhet så er det god mulighet for at det kan installeres en tilleggspakke som gjør akkurat det du ønsker, eventuelt kan det til og med kodes. 

Publiseringsverktøyet sin store styrke kommer i at det funksjonsmessig kan konkurrere med en side kodet fra bunnen av. Den vil kanskje ikke være like effektiv, men det vil ta lagt mindre tid å lage siden, koste mindre og du kan lære deg til å vedlikeholde den selv om du ønsker og har tid. 

Søkemotoroptimalisering

Hvordan få websiden øverst på google?

Søkemonitoroptimalisering er en prosess som forbedrer nettstedet ditt for besøkende og søkemonitorer. Gjort riktig vil den øke websidens synlighet når potensielle kunder søker etter produkter og eller tjenester relatert til din bedrift. Enten det er i Google, Bing eller andre søkemotorer.

Det å være raskt synlig på f.eks google er helt essensielt for å kunne tiltrekke seg nye kunder, så her er det verdt å legge inn litt tid. 

Dette er et veldig stort fagfelt, og har du sterke konkurrenter kan fort bli veldig avansert å komme over de i søkemonitorene. Heldigvis for deg er det mange som ikke engang tar til seg basiskunnskapene, og lærer du deg de har du mulighet til å overgå noen konkurrenter.

Søkemonitoroptimalisering kan deles inn i tre kategorier som skal forklares nærmere.

Teknisk optimalisering

Teknisk optimalisering kan fort bli veldig hårete, så nok en grunn for å velge et publiseringsverktøy som wordpress for å lage siden din da de gjør mye av den grunnleggende jobben for deg. De punktene som mange gjør feil som ikke er av grunnleggende byggestener er struktur og hastighet. 

Strukturen på siden din bestemmer hvor lett den er å scanne for en datamaskin. Adressene til sidene du lager bør inneholde tekst som er logisk for innholdet du skal presentere. Siden er på nå har adresse www.pgedia.no/webside. Tenk godt gjennom hvordan du skal linke til de andre sidene, i tegningen kan du se hvordan en typisk oppbygging kan se ut. viktig å forsøke å linke videre til tema som passer under forrige side.

Hastighet undervurderer de fleste, og den kommer til å bli enda viktigere i årene som kommer. Det er greit å benytte animasjoner og flotte bilder på hjemmesiden, men dette gjør også siden din kan bli treg.  Komprimer derfor alle bilder du legger inn og, sørg for at de er så små som overhode mulig uten at det blir for kornete. Hold animasjoner til et minimum.  Finne balansen mellom en kul side og hastighet er ikke lett men er viktig du bruker tid her.

Legger en link her til en resurs som er meget bra, og som går mer i dybden på det meste som er viktig innen teknisk søkemonitoroptimalisering.  Teknisk SEO resurs.

Intern side-optimalisering

Vi har skrapet i overflaten på teknisk optimalisering som sørger for at siden din er rask med en forståelig oppbygning. Nå skal vi se på optimalisering av enkeltsider og hvilke søkeord du ønsker at den spesifikke siden skal duke opp på i google.

Før du skriver noe som helst på din side, må du undersøke hva kunder søker etter når de trenger deg eller din vare.
De ordene kundene dine ville brukt er de du må bruke som navn på undersiden, i overskrifter og i teksten du skal skrive. spesielt viktig at det dukker opp innen  de første 100-150 ordene. Dette er en av de største vurderingene søkemonitorene gjør for å analysere om ditt innhold er relevant til hva som er søkt.

Legger du også noen linker på siden din som peker ut til liknende resurser vil dette hjelpe google i å lettere forstå hva du skriver om.

Det finnes forskjellige type overskrifter som skal benyttes på websider for å dele inn innholdet ditt hierarkisk for google.

Legger en link her til en resurs som er meget bra, og som går mer i dybden, men leser du deg opp på temaene over er du godt rustet.   Intern SEO resurs.

 

Ekstern søkemonitoroptimalisering

Penguin 4.0 (7th Penguin update)

On September 23, 2016 Google announced that Google Penguin was now part of the core algorithm

Siden 23.september.2016 rullet google ut en oppdatering “Penguin 4.0” som sier at linker som peker  inn til din side har effekt på rangsjering av din side. 

Page rank: 

Ekstern optimalisering blir gjort via andre sider som linker inn til din hjemmeside. Dette var veldig lett før “Penguin” oppdateringen til google, men nå er det endel forbehold man må ta. 

Alle sider på internet får en kvalitetsfaktor av google som de kaller Pager Rank. Jo høyere denne kvalitetsfaktoren er jo mer poeng smitter fra de til dere ved en link. 


Kontakt PGmedia

Hvilket prosjekt(er) er du interessert i?
Hvor kan jeg nå deg?
Hva ønsker du å prate om?